Vägen till Stanley Cup

Att nå till Stanley Cup-finalen är ett mål för näst intill alla hockeyspelare i världen. Vägen dit må vara tuff, men någonting som många kämpar till under hela sin karriär. Som vi redan nämnt så är det vinnaren av National Hockey League, NHL, som får lyfta pokalen till skyarna. Ligan är den absolut största inom ishockey i hela världen och har haft en mängd stora spelare som deltagare.

I NHL så delas till en början alla de 31 deltagande lagen upp i två konferenser utifrån deras geografiska placering, Eastern Conference och Western Conference. Inom konferenserna delas sedan de deltagande lagen upp i ytterligare två divisioner med 7-8 lag i vardera, Pacific Division och Central Division för lagen i Western Conference samt Atlantic Division och Metropolitan Division för lagen i Eastern Conference. Alla lag inom samma konferens möter varandra vid flera tillfällen på såväl hemma- som bortaplan under de 82 matchomgångarna. Detta spel brukar pågå mellan oktober och april månad.

När dessa matcher är klara så går de tre främsta lagen i varje division vidare till slutspelet, tillsammans med de två i övrigt bästa lagen från konferenserna. Detta innebär att det till exempel kan gå vidare 5 lag ifrån Atlantic division, men endast tre lag ifrån Metropolitan division. Totalt är det 16 lag som går vidare och då ska spela kvartsfinaler, där lagen möts i ett bäst-av-sju-upplägg, vilket sker under april till juni månad. Detta innebär att ett möte kan bestå av mellan 4 och sju matcher. Lagen möter här fortfarande endast lag inom samma konferens och här är det vinna eller försvinna som gäller. Såhär fortsätter det via semifinaler och slutligen en konferens-final där det bästa laget ifrån konferensen ska plockas ut.

När sedan de två slutliga representanterna är framtagna så möts konferensernas vinnare i den stora Stanley Cup-finalen. Även detta spel spelas som bäst-av-sju och det är först efter detta som vi ser vilket lag som får ta hem titeln och pokalen.