Stanley Cup Wiki

Vem har vunnit Stanley Cup mest? Vilka har varit bäst? När och av vad skapades pokalen? Hur tar man sig till Stanley Cup? Vi har svaren på dina frågor.

Det klubblag vars namn står ingraverat flest gånger på Stanley Cup trofén är Montreal Canadians. Något som inte kommer som en överraskning. Då trofén kommer från Kanada är det ju självklart att ett kanadensiskt lag försöker försvara den. På andra plats ligger också ett kanadensiskt lag – Toronto Maple Leafs. Inte förrän på tredje plats kommer ett amerikanskt lag in – Detroit Red Wings.

Stanley Cup har funnits långt innan den gavs till amatörishockey. Innan den blev en pokal var den nämligen en bålskål. Trots vetskapen om att pokalen var en bålskål så har den höjts till skyarna. I flera år har klubblag låtit sina namn bli ingraverade på bålskålen. Ända sedan den först användes 1893 tills idag. De ingraverade namnen på pokalen bjuder ibland till skrattfest. Till exempel så stavades Boston Bruins som Bqstqn Bruins 1972 och Glenn Halls namn stavades ”Glin Hall” 1952.

För att få äran att lyfta upp Stanley Cup pokalen måste man först bli kvalificerad för att spela. Detta görs genom ishockeyligan National Hockey League. I NHL finns det två olika konferenser. Det finns Eastern Conference och Western Conference. Topplagen från de olika konferenserna möts i Stanley Cup för att slåss om vem som förtjänar att få sitt namn ingraverat på pokalen.
NHL är erkänt som världens bästa hockey liga. De spelare som lyft Stanley Cup pokalen kan därför i stort sett kalla sig för världens bästa hockeyspelare. Däremot vinner inte dessa VM kan världsmästarstjärnorna överglänsa dem.

Den bästa svensken i Stanley Cup delas mellan fem spelare som vunnit cupen lika många gångar. Dessa är Anders Kallur, Stefan Persson, Tomas Holmström och Nicklas Lidström. De har alla vunnit Stanley Cup 4 gånger var.