Hockey i Sverige

I Sverige så är hockey en mycket stor sport som följs av tusentals fantaster. När en match hålls så lockar denna tusentals åskådare på läktarna, samt hundratusentals som följer det hela på tv. Förutom att svenskarna gillar att följa sina egna ligor så är även NHL i sig väldigt stort och en stor del av detta har nog att göra med de många svenska spelare i ligan.
Även hockey på landslagsnivå är väldigt stort i vårt avlånga land och Tre Kronor har under åren haft många stora framgångar i olika mästerskap.

Den högsta hockeyligan i Sverige är SHL, Swedish Hockey League, som tidigare gick under namnet Elitserien. Här möts de allra bästa lagen varje säsong för att försöka få en plats i det stora slutspelet där den svenska mästartiteln står på spel. Totalt deltar 14 lag i ligan (tidigare 12 lag) där alla möter varandra fyra gånger vardera mellan månaderna september och mars. Därefter avancerar de sex bästa lagen i tabellen till slutspel, samtidigt som lag placerade på 7:e till 10:e plats får göra upp om de sista två platserna. Dessutom får de två lägst placerade lagen efter säsongen göra upp kring om de får stanna kvar i ligan eller ej.
I slutspelet spelar man precis som i NHL ett bäst av sju-spel där en vinst alltid är otroligt viktig. Detta upplägg använder man sig hela vägen fram till och med finalen, där den slutliga vinnaren får lyfta Le Mat-pokalen, som är den mest prestige fyllda pokalen i Sverige.
Det lag som hittills vunnit SHL flest gånger är Färjestad med hela 9 titlar. Därefter följer Brynäs och Djurgården med 6 vinster vardera.

För de lag som inte nått ända upp till SHL så finns den näst bästa ligan som heter Hockeyallsvenskan. Här möts de 14 näst bästa lagen i landet med förhoppningarna om att kunna avancera och ta sig upp i den högsta ligan. Precis som i SHL möts lagen i 52 omgångar där alla möter varandra lika många gånger. När dessa matcher är klara så får de två bäst placerade lagen i tabellen göra upp om en plats i kvalet till SHL:s nästa säsong. Denna match brukar ses som finalen i Hockeyallsvenskan.
De lag som placeras på 3:e till 8:e plats får i sin tur spela ett nytt seriespel, där vinnaren får möta förloraren från Hockeyallsvenskans final för att göra upp om den sista platsen i SHL-kvalet.

Kval till SHL
Efter varje säsong får de två sämsta lagen från SHL och de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan möta varandra för att avgöra vilka lag som är värdiga att spela i SHL nästa säsong. Lagen spelar så kallade play-off möten, där segrarna får flyttas upp, alternativt stanna kvar i SHL.