Svenska vinnare

fyra_ess_stanley_cup_2013_51c9aedc9606ee314927d6d2Sverige har en mängd duktiga hockeyspelare i NHL och flera av dessa har tagit sig mycket långt i turneringen. En del av dem har till och med fått sina namn inristade på Stanley Cup-trofén och på så sätt förevigats i hockeyhistorian. Totalt är det ett 30-tal svenska spelare som fått äran att höja bucklan till skyarna under NHL:s historia och förhoppningsvis kan denna siffra öka.

De svenskar som upp till idag har tagit hem Stanley Cup flest gånger är Stefan Persson, Anders Kallur, Nicklas Lidström och Tomas Holmström. Dessa har samtliga vunnit Stanley Cup fyra gånger vardera. Persson och Kallur var bägge spelare i New York Islanders på 80-talet och hjälpte bägge till att ta laget till seger fyra år i rad. Lidström och Holmström har även de tagit hem sina segrar tillsammans, då under slutet av 90-talet och 00-talet i Detroit Red Wings.

Näst efter dessa herrar är det Niklas Hjalmarsson som vunnit Stanley Cup tre gånger under sina år i Chicago Blackhawks (2010, 2013 och 2015).

Den säsong som allra flest svenskar fick vara med och dela vinstglädjen var 2007/2008 då hela sju svenska namn ristades in på pokalen. Spelarna som fick denna ära var Johan Franzén, Tomas Holmström, Niklas Kronwall, Andreas Lilja, Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström när det med sitt Detroit Red Wings besegrade Pittsburgh Penguind med 4-2 i matcher.