Stanley Cup Trophy

Det bästa med Stanley Cup är ändå dess pokal. När det bästa hockeylaget har vunnit så får de höja pokalen alla väntat på att få se i vinnarens hand. Pokalen som har levt i flera upplagor och varit med om så mycket. Pokalen som bär själen av Lord Stanley of Preston sedan hans död 1893. Pokalen som symboliserar mod, engagemang och styrka – men framför allt kärlek.

Lord Stanley of Preston, som pokalen är döpt efter, skänkte pokalen till att delas ut till bästa amatör hockeylag i Kanada. Detta var på grund utav att hans son spelade ishockey – och älskade det. Även om pokalen först varit en gammal bålskål som Lord Stanley of Preston låtit någon arbeta om så var gesten fin. Han ville vara en del av den sport som hans son älskade.

1908 gavs Stanley Cup trofén till proffslagen i Kanada och amatörlagen fick Allan Cup istället. NHL fick inte ta över pokalen förrän 1946 – även om de inofficiellt ägt den sedan 1926.

Under åren som original pokalen användes så la man på mer och mer material för att få plats med alla hockeyklubblags namn. Den blev allt tyngre och tyngre. Pokalen fick utstå många saker tills man ansåg den pensionerad. Då skapades en replika av den och originalet ställdes i en glasmonter på Hockey Hall of Fame. Pokalen som idag ges ut till vinnarna är därför inte Lord Stanley of Prestons själ – utan en avbild av den. Trots det symboliserar pokalen fortfarande mod, engagemang och styrka – men framför allt kärlek.